Mielen maisemat: psykoterapian tarpeen ja saavutettavuuden pohdintaa

Masennus on yksi yleisimmistä työkyvyttömyyden syistä, ja sen hoitoon liittyvät haasteet ovat moninaiset. Kelan tuore masennukseen liittyvä tutkimus paljastaa, että moni masennuksesta kärsivä ei saa riittävää hoitoa ennen kuin vointi huononee tilanteeseen, jossa edessä on työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen.

Psykoterapian ja lyhytterapian merkitys masennuksen hoidossa

Tutkimus tuo esiin huolestuttavia faktoja masennuksen hoidosta Suomessa. Lääkehoito on yleistä, mutta kuntoutus ja terapia ovat harvinaisempia. Tietämättömyys tai väärinkäsitykset psykoterapian luonteesta, sen hyödyistä ja siitä, miten ja mistä saada apua, voivat olla osasyynä vaikeaan tilanteeseen. 


Joillekin voi olla epäselvää, milloin ja miten hakea apua, tai osa tukea tarvitsevista voi olla tietämättömiä oikeuksistaan ja saatavilla olevista palveluista. Apua on lisäksi raskasta hakea yksin vaikeassa elämäntilanteessa, jos lähiomaiset eivät eri syistä voi asioida sairastuneen puolesta.


Stigman pelko mielenterveysongelmista ja hoidon hakemisesta voi myös estää ihmisiä etsimästä apua ajoissa. Psykoterapian ja lyhytterapian vaikuttavuus masennuksen hoidossa on merkittävä. Tutkimustieto osoittaa, että nämä hoitomuodot voivat tarjota merkittävää apua ja tukea, erityisesti kun ne yhdistetään muihin hoitomuotoihin.

Psykiatristen palveluiden saatavuuden rajallisuus

Vaikka julkiset terveyspalvelut voivat tarjota tiettyjä palveluita, ne voivat olla rajallisia tai niissä voi olla pitkät odotusajat. Yksityisen terapian kustannukset voivat olla esteenä monille. Niihin on kuitenkin mahdollista saada taloudellista helpotusta. Kela voi korvata osan psykoterapian kustannuksista tietyin ehdoin.


Koulutetuista psykoterapeuteista sekä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluista on tällä hetkellä pulaa. Myös terveydenhuollon järjestelmän rajoitukset, kuten rajalliset istunnot tai tiukat ehdot palveluiden saamiseksi, voivat tuntua kohtuuttomilta.


Resursseihin panostamista, tietoisuuden lisäämistä ja aktiivista työtä esteiden poistamiseksi 


Masennuksen hoidosta, psykoterapiasta ja lyhytterapiasta on tehtävä saavutettavissa olevia. Tiedotuskampanjat ja koulutusohjelmat lisäävät tietoisuutta mielenterveysongelmista, saatavilla olevista palveluista ja siitä, kuinka hakea apua. Mielenterveyspalveluihin voidaan investoida lisäämällä rahoitusta, kouluttamalla lisää ammattilaisia ja parantamalla palveluiden saatavuutta ja laatua.

Mielenterveyden hoito on yhteinen vastuumme

Terapiatalot, kuten Silmuke, ovat eturintamassa tarjoamassa tukea ja palveluita, mutta meidän kaikkien on osallistuttava keskusteluun, madallettava stigmaa ja tuettava toisiamme. Yhteistyöllä voimme edistää ympäristöä, jossa tarvittava apu ja tuki ovat saavutettavissa.

"Kelan tuoreet tutkimustulokset masennuksen roolista varhaisessa eläköitymisessä ovat huolestuttavia ja korostavat kipeästi tarvetta aikaisemmalle ja tehokkaammalle tuelle masennuksen hoidossa. Sitoudumme omasta puolestamme tarjoamaan mahdollisimman monipuolisesti matalan kynnyksen terapiapalveluita", Silmukkeen toimitusjohtaja Riikka Pikkarainen toteaa.

Yhteisöllisyys ja vertaistuki ovat tärkeitä elementtejä masennuksen hoidossa. Kuinka voimme luoda yhteisöjä, joissa ihmiset voivat jakaa kokemuksiaan, saada ja antaa tukea toisilleen? Voisiko vertaistuki olla yksi avain masennuksen hoidon parantamiseen ja stigman vähentämiseen?

Edellinen
Edellinen

Neuroepätyypillisyyden ymmärtäminen ja tukeminen työyhteisössä